De (vernieuwde) pagina over de ENIGMA 2

Klik HIER voor meer tips voor zelfbouwers
en HIER voor de laatste stand van zaken

Het idee om een motor te bouwen met een Alfa Romeo motorblok is al ontstaan in het begin van de 90-er jaren. Pas nu de Enigma 1 met het BMW motorfiets-blok versleten is komt het echt tot de bouw fase.
Voor de techneuten; het motorblok komt uit een Alfasud 1,5 Ti met 95 pk. Het blok is voorzien van 2 dubbele Weber carburateurs. Het maximum koppel en vermogen wordt afgegeven in hetzelfde toeren gebied als een BMW motor, zodat dus gemakkelijk een BMW aandrijflijn gebruikt kan worden. Tevens is er nu ook een reserveblok aangeschaft van 1700 cc. Dit blok moet nog helemaal nagekeken worden.

Augustus 1999
Het opbouwen gaat niet snel maar wel gestaag. Op de foto hiernaast zie je dat het vliegwiel van de Alfa al is aangepast. Er past nu een drukgroep van een BMW motor in, zodat de versnellingsbak van een BMW toegepast kan worden.

aangepast vliegwiel

April 2000
Op de volgende twee foto's zie je de BMW R100/7 versnellingsbak op het blok zitten. Dit is pas gemaakt met behulp van een 17 mm dikke aluminium schetsplaat, die uitgeklokt is op de krukas. 

blok met bak en carburateurs

blok met bak en carburateurs

Okt./Nov. 2000
Verder is de achterbrug al gereed en zoals misschien wel op de foto's is te zien is het linker deel afneembaar, dit om het wiel eruit te kunnen halen. Er is ook al een begin gemaakt met de zijspanwielophanging.  

De achterbrug is aardig wat breder als de vorige enigma, dit vanwege de bijna 20 cm brede 15"velg met bijbehorende achterband (195/65 x 15")

het resultaat van een hoop lassen en slijpen

compleet met wiel, achter de versnellingsbak, om een idee te krijgen van de afmetingen

Zoals je op de foto's boven ziet is ook al één van de Brembo remklauwen gemonteerd op de achternaaf. De toegepaste remschijf komt van een Suzuki. (In een later stadium is de remklauw achter veranderd, het is nu een 4-zuiger remklauw van Grimeca)

Ook de zijspannaaf is voorzien van een Brembo remklauw met een schijf van een Honda CX500. (foto hieronder)

Op het moment dat de achtervork en voorvork klaar zijn (dit in verband met de hoogte en beschikbare ruimte tussen het voorwiel en frame) kan begonnen worden met de constructie van het frame.

zijspannaaf

restant frame

om een idee op te doen

Het enige wat nu nog over is van het oorspronkelijke frame is het balhoofd met een stukje framebuis, zoals je op de middelste foto kan zien. Rechts is een foto te zien hoe het geheel ongeveer eruit komt te zien. De tank en zit zijn hier op het blok en wielen geplaatst, het frame ontbreekt nog steeds, dat wordt de volgende klus.
December 2000
De achterbrug zit nu in elkaar en de swing voor de voorvork is ook gebogen en gezaagd. 
Momenteel gaat het weer even niet zo snel omdat ik het weer eens druk heb met andere dingen. 
 Februari 2001
Er wordt nu gewerkt aan de voorwielophanging / voorvork. Er is een aluminium bus om de vooras van een Ford gekrompen, deze is om de remschijf en remklauwen aan te bevestigen. De as en lagering van de Ford (escort) worden gebruikt, verder wordt het wiel enkelzijdig opgehangen. Hieronder zie je de foto's. De gebogen stang wordt de swingarm. Hier is ook duidelijk de aluminium bus te zien.

voorwiel en enkelzijdige swingarm

Oktober 2001
De swingarm zit in elkaar, nu moet de voorvork gebogen worden.

Januari 2002
De voorvork zit in elkaar, inclusief het veersysteem. Alleen de bevestiging van het spatbord moet er nog op. Tevens moeten de remklauwen ook nog bevestigd worden.

 

9 Februari 2002
De frameconstructie begint te vorderen, het wordt een simpel dubbel wiegframe met flinke dikke buizen (oversized, dat gebruiken ze ook in de fietstechniek, klinkt goed)

Hierboven het begin van het frame ( de twee onderste framebuizen van het wiegframe zijn 38,1 mm diameter, naadloos, met een wanddikte van ongeveer 3 mm.) Ernaast staan een geweldige actiefoto (kijk eens arbo-verantwoord bezig zijn: veiligheidsbril, gehoorbescherming en afzuiging!!)

12 februari 2002
Hierboven het frame! Zoals hierboven al de dikte van de onderbuizen staat  vermeld, komen hier ook nog de maten van de andere buizen; Bovenste framebuizen ø 30 mm en alle tussenstukken  ø 26,8 mm (3/4") met allebei een wandikte van ~ 3 mm, allemaal naadloze pijp. Sterk genoeg lijkt me.

De balhoofdspijp is het enige wat nog van de oude BMW/Enigma is overgebleven, tevens worden de oude balhoofdsplaten gebruikt

De voorvering moet nog worden aangepast, deze veerde te ver in onder het gewicht van de hele motor. De hefboomconstructie moet aangepast worden zodat de vering zwaarder wordt.

Hier zit de tank er reeds op. Er moet aan de tank dus ook nog het één en ander worden aangepast, o.a. een uitsparing links onderin tbv de luchtfilteraansluitingen. Nu merk ik ook hoe asymetrisch het frame is. Het blok steekt rechts veel meer uit. Dit komt door een tweetal dingen: het bredere blok wat uit het midden geplaatst moet worden om de cardanas uit te lijnen en de brede banden die het noodzakelijk maken dat de cardanas naar rechts verschuift. 
Maar aangezien deze motor als een zijspan wordt ontworpen maakt dat niet uit, het derde wiel voorkomt omvallen....

Binnenkort wordt het gehele frame (af)gelast, dit gebeurt door een gecertificeerde lasser. Niet dat ik zelf niet goed kan lassen, maar bij de keuring staat het beter als je een paar lasdiploma's kan laten zien.
19 februari 2002
Nu ben ik bezig met wat kleine dingetjes waar een hoop tijd in gaat zitten. Bijvoorbeeld het maken van het luchtfilter/LPG mengstuk en verdeelsysteem.  Ik heb van Martin de LaCour, die ook een Alfa motor-met-zijspan bezit, een paar speciale luchtfilter aansluitingen voor op de carburateurs gekregen. Deze heb ik aangepast en worden nu gelast (aluminium) door dezelfde lasser als die het frame gaat doen.(zie het resultaat verderop) Daar komen weer slangen op van een Ford Scorpio. Daarna moeten er een paar happen uit de tank gehaald worden. Dan kan ik gelijk de opening voor het contactslot in de tank maken.
21 februari 2002
Vandaag maar eens een dagje vrij genomen. Ik ben begonnen met het passen en meten van het zijspanframe. Op de foto links onder kan je zien dat de polyester bak ernaast ligt. Dit i.v.m. de maten. Op de foto ernaast liggen de belangrijke onderdelen uitgestald op de grond. Je ziet (uiteraard) het wiel; de LPG tank; en de radiator. 

De radiator komt dus in de neus van het zijspan en wel vlak. De koellucht komt van voren in de bak gat van boven naar onder door de radiator heen en wordt eventueel bijgestaan door een ventilator (radiator is van een Opel Kadett, de ventilator van een Peugeot 205) 

Op de foto hiernaast zie je de radiator compleet met de koelwater leidingen. deze zijn tevens dragend gedeelte van het zijspanframe. Voor het koelsysteem heb ik ook een expansietankje weten te vinden (van een Mazda) wat, met een minimale aanpassing, tussen de framebuizen onder/voor de benzinetank past (zie de foto's hierboven).

23 februari 2002 
In de tijd dat ik met het zijspanframe bezig was zijn de luchtinlaten gelast, zie de foto's hiernaast en onder. In het midden zit het T-stuk met het gasmengstuk erop. Deze is nog afkomstig van de Enigma 1.  (Het blijkt dat ik alle LPG onderdelen nieuw moet kopen want sinds september 2001 moeten bij alle onderdelen van een LPG installatie die drukvoerend zijn, zoals tank, buitenvuller, slang, verdamper, een certificaat zitten  als je het ter keuring aanbiedt)

3 maart 2002 
Op dit moment wordt er gewerkt aan de zijspanwielophanging en aan het zijspanframe. Dat deze twee nogal wat met elkaar te maken hebben mag duidelijk zijn. 
  
Op de eerste foto zie je de wielophanging afgebeeld. Eigenlijk is het zijspanwiel d.m.v. een soort triangel opgehangen. Eén bevestiging zit haaks op het wiel en de ander is een soort van geduwd swingarmpje. Op de foto van het complete zijspanframe is het ook te zien hoe de wielophanging vastzit. Op het plaatje hiernaast zie je ongeveer hoe de vering verloopt. Bij inveren gaat het wiel dus schuin staan, maar omdat bij het inveren bij een bocht naar links de motor overhelt staat het wiel dan min-of-meer recht. Tevens zorgt de wielophanging op deze manier ervoor dat bij het inveren het wiel ietsje naar links stuurt en zo dus een beetje meestuurt. Noem het maar een passief meesturend zijspanwiel.
Tevens is de naaf voorzien van diverse draaipunten om het toespoor en de vlucht te kunnen afstellen. Het toespoor omdat het naar rechts trekken geneutraliseerd kan worden en de vlucht om het wiel een ietsje schuin op de weg te zetten, bij de Enigma 1 versleten de banden van het zijspan altijd schuin.

9 maart 2002 Bij Ted (H.D.Parts IJmuiden) geweest voor een luchtfilter wat tussen de bovenste framebuizen past. En jawel, eentje voor een Mikuni carburateur voor een HD krijg ik overal aardig tussen.
13 maart 2002 
Nu heb ik definitief alle (niet gebruikte) BMW onderdelen opgeruimd. Ik ben naar Jan Gol in Nijkerkerveen geweest en heb daar een versnellingsbak met achteruit gekocht en daar alle niet-gebruikte BMW-onderdelen ingeruild.

Deze versnellingsbak behoud gewoon de 5 versnellingen, er is alleen een extra as-met-tandwielen bijkomen. Deze zit, met de bediening, tegen de rechterkant van de bak (zie de foto's). 

24 maart 2002 Het frame is afgelast. Dit is gebeurt in een professionele omgeving, in een werkplaats alwaar ze sporttoestellen bouwen. En het lassen is gebeurt door een lasser die terzake kundig is. Op onderstaande foto's zijn de werkzaamheden te zien.

25 t/m 28 maart 2002 

 In deze week ben ik bezig geweest met allerlei dingetjes; het draaien van busjes (zie de foto hiernaast), het maken van de bevestiging voor de twee remklauwen in het voorwiel, laten buigen van de RVS uitlaatbochten, opmeten en bestellen van materialen, versnellingspookje maken, oude motor (Honda) slopen voor meer onderdelen. En tussendoor moet ik nog aan het werk voor m'n baas ook !!

1 t/m 7 april 2002
Deze week niet zo heel erg druk bezig geweest. Wel ben ik begonnen met het polyesterwerk. Ik heb dus flink in het zijspan lopen zagen. Ten eerste moest de hele bodem eruit, omdat het frame eronder een andere vorm heeft en er zit nu een radiator in de neus. Ten tweede kan ik nog wat extra ruimte vrijmaken voor een tweede benzinetank. Bij de oude enigma was er nogal wat loze ruimte onder de stoel, daar kan nu een tweede benzinetank komen. Verder moest het spatbord worden verbreed (naar binnen toe) vanwege het bredere wiel. En verder moeten er natuurlijk nieuwe ophangpunten gemaakt worden.
Verder ben ik ook nog een opnemertje aan het maken voor de digitale snelheidsmeter. 
10 april 2002
De afgelopen dagen weer verder aan het polyesteren geweest. Tevens ook een RVS grill gemaakt voor in de neus van het zijspan, op de foto hieronder kan je de grill net zien zitten rechts onder. Maar zoals altijd weer blijkt; er gaat meer tijd zitten in de voorbereidingen dan in het daadwerkelijke uitvoeren. Zo ook met het polyesterwerk, de mallen maken kost meer tijd dan het volsmeren met glasmatten en hars zelf.

22 april 2002
Weer een weekje aan het sleutelen geweest. (Een dag of 4 niet, vanwege een zeer ruggetje) Wederom weer met polyester aan de gang geweest, nu voor het zitje. Zie de foto voor het ruwe resultaat, het geheel moet uiteraard nog geschuurd, geplamuurd enz. worden.
Tevens zijn er drie Hella achterlichtjes ( 55 mm rond) besteld voor in dit kontje. Drie? ja, drie, net zoals de koplampen. Hiervoor ben ik een deel van een kuip van een bromscooter aan het aanpassen, zie de foto. Hierin komen drie projectielampen, en uiteraard twee knipperlichten. Aan de achterzijde is dan ook gelijk wat plaats voor controlelampjes en instrumenten.

 

Het contactslot komt niet op het dashboard/stuur maar in de tank, gespiegeld aan de tankdop. Daarvoor moest ik dus een hoop laswerk aan de benzinetank doen. Deze moest ook een tweetal uitsparingen krijgen vanwege de luchtkanalen naar de carburateurs. Dus ik heb de zaag erin gezet en ben eerst maar eens met de reststukken aan het oefenen geweest met lassen. Want dat valt nog niet mee om plaat van 0,8 mm te lassen. Gelukkig heb ik een CO2 lasapparaat die het aardig doet en al met al is het aardig gelukt. Ik moet  de tank nog afpersen en dan zal ik gerust wel wat gaatjes vinden, maar die bakken we wel weer dicht. Eerst moeten er nog drie slangnippels ingelast worden voor diverse balans en ontluchtingsslangen. Ook is er een 1" leiding op gelast (met 1" kraan) die naar de extra tank gaat die in het zijspan komt.

begin mei 2002  Weer aan het polyesteren geweest, ik moet toch zeker weten dat alles past voordat ik de frames laat poedercoaten! Zoals je op de twee foto's kan zien gaat het wel lekker, het is alleen jammer dat het vrij veel tijd kost. Op de linker foto zie ja dat de bak een stukje breder is geworden en rechts ben ik bezig de (verloren) mal uit de kofferbak aan het prutsen. Ook kan je zien dat er nu drie achterlichten inkomen  ipv de twee die er eerst zaten. De kofferbak is ook aanmerkelijk groter geworden, niet alleen door het verbreden, omdat de bodem nu wat lager zit. 

 

14 t/m 20 mei 2002 
In deze week wat rustig aan gedaan vanwege een bronchitis aanval. Wel achter de computer bezig geweest met het elektrische schema. Want dat moet toch ook gebeuren. Het duurde enige tijd voordat ik doorhad hoe je met het programma ook schema's kan tekenen, maar het is gelukt !

In het weekend heb ik op de zaterdag niks gedaan, we moesten uitrusten van het luilak feest (klik HIER om te zien wat.) 

De twee Pinksterdagen heb ik besteed aan het maken van de uitlaat. Dat was nogal wat werk, want ik had alleen maar een stuk pijp met vier bochten erin, vier flensen voor tegen de cilinderkop (die nog op maat gedraaid moesten worden, dus daar moest eerst een hulpstuk voor gemaakt worden om het in de draaibank te kunnen zetten)  en een hoop plaatjes RVS. Het was ook nogal een klus om dat allemaal pas te slijpen. Want het is wel makkelijk als de versnellingspook toegankelijk blijft zonder je laarzen te smelten. 
De uitlaat een vier-in-één gemaakt van roestvrijstaal. De demper is eerst een reflectie demper, dan een absorptiedemper. De laatste is demontabel om hem gemakkelijk te kunnen aanpassen. De eerste demper zit onder de versnellingsbak, de tweede komt net voor het achterwiel opzij, zie de foto's voor de duidelijkheid.

20 t/m 28 mei 2002 De uitlaat is verder gelast via m'n werk en wordt dan behandeld om de verkleuringen weg te halen.  En het schema is af! Voorts ben ik bezig geweest met allerlei kleine dingetjes; het maken van een subframe voor onder het zitje, het lassen van allerlei bevestigingsteuntjes (voor relais, benzineafsluiter, bobine, remleidingen, enz)  en het pas maken van de remleidingen, inclusief hulpstukken. Zie de onderstaande foto's.

28 mei t/m 10 juni 2002 Afgelopen tijd bezig geweest met het spuitklaar maken van alle framedelen. Op dit moment ligt alleen nog het zijspanframe bij de spuiter. Alle andere delen zijn reeds gepoedercoat. Ik kan nu dus alles in elkaar gaan zetten, de achterbrug is reeds gedaan. De cardanas zit erin en het cardanhuis is ook wat aangepast. Ook is de benzinetank die onder de stoel van het zijspan komt ontworpen. Ik heb nu een model (schaal 1:1) van karton om te kijken of alles past en nu wordt er eentje gemaakt van aluminium. Daarna moesten er nog bevestigingslippen op het zijspanframe gelast worden, dat is dus de reden dat die het laatste weggebracht kon worden om te stralen en te poedercoaten.

10 t/m 24 juni 2002 Alles is dus druppelsgewijs teruggekomen van de spuiter en wordt dus nu in elkaar gezet. Op zich zijn daar geen spectaculaire foto's van te maken want alles ziet er hetzelfde uit, alleen het frame is zwart. Maar toch wat foto's

De uitlaat zit er nu ook compleet onder, zoals je op de foto's kan zien en er is een einddemper ingekomen. Voorts zij er heel wat slangenklemmen op het blok en frame gekomen voor o.a. het koelsysteem. De remschijf van het zijspan is afgedraaid want daar zat een slingertje in.  Nu ben ik druk bezig met de bedrading en dat is best een precies werkje. Op dit moment (de 24e) is de bedrading bijna af en kan ik dus binnenkort de polyester delen afmaken en er op gaan zetten. dan kunnen de laatste delen van het elektrisch systeem ook ingebouwd worden, zoals de temperatuur en drukmeter, de controlelampjes, koplampen en achterlichten.

24 t/m 29 juni 2002  Allereerst moest ik nog wat dingen voor de bedrading in orde maken zoals de accu kabels. Deze zijn lekker dik en er lopen zowel een plus als een min kabel vanaf de accu naar het motorblok. Verder was het een probleem om een redelijk soepele benzinebestendige slang te vinden van 25 mm ø inwendig om de vulleiding van de 2e benzinetank aan te sluiten. de diverse foto's zie je hieronder. Vooral de extra benzinetank is een knap stukje werk geworden en past precies onder de stoel.

30 juni t/m 2 juli 2002 De motor heeft gedraaid !!!!` Hij startte in één keer. alles ging goed alleen de ventilator van de radiateur sloeg niet aan. waarschijnlijk komt het omdat de thermoschakelaar niet op het hoogste punt zit en wordt waarschijnlijk daarom niet warm genoeg. Ook het vervangen door een ander type met een lagere inschakeltemperatuur (95ºC.) mocht niet baten. Nu heb ik een tweede thermoschakelaar op de aanvoerleiding gemonteerd, eens kijken of dat werkt. Om te kunnen draaien met een kuipje wat niet af is moest ik van karton even een tijdelijk dashboardje maken, zie hiernaast. De toerenteller zit al wel definitief.

Er zitten dus ook weer genoeg waarschuwingslampjes op (in dit geval LEDs) nl. voor dynamo, olie, temperatuur, knipperlicht, grootlicht, vrijstand en brandstofvoorraad. Deze laatste brand groen tot ongeveer 2/3, dan oranje tot 1/3 en rood bij het laatste beetje.

  Nu ben ik bezig met het laatste polyesterwerk (dus weer overal jeuk va
2011 Wat ik overigens op deze pagina nog niet heb laten zien; het idee van de bak die aan de Enigma-2 moen de glasvezeltjes). Van het kuipje moest ik eerst een mal trekken en, zoals je op de foto ziet, dan weer een product uit de mal halen. En dat uit elkaar halen gaat nogal lastig omdat het kuipje zoveel uitsteeksels en randen heeft. Verder moesten er nog bevestigingen komen voor de scharnieren van de zijspanbak, de verwarming, de spiegel op het zijspan en de achterlichten in het kontje. Nu allen nog de onderste rand van het zijspan en dan is het polyester werk klaar. 

3 t/m 7 juli 2002 De laatste loodjes wegen het zwaarst Met het polyester aardig zitten etteren om de diverse producten uit de mallen te krijgen. Toen de koplampen erop zetten en alles nalopen. Op vrijdagavond 5 juli heb ik de eerste meters gereden. Eerst alle remmen in laten slijten en toen rijden. Heel voorzichtig, want ik had geen idee hoe het zou sturen. De vlucht van het zijspanwiel moest nog bijgesteld worden, want die liep aan in het spatbord. Verder heb ik ontdekt dat het zéér direct stuurt en aardig spoorgevoelig is, maar dat is logisch met die brede banden. Toen ik terugkwam lekten de vlotters voor de benzinenivo-signalering en hebben we wat benzine moeten aftappen om daar nieuwe ringetjes tussen te zetten. Op zaterdag zijn we naar limburg gereden voor de uitvaart van Jan rongen en kon ik gelijk zo'n 600 km proefrijden. Dat is allemaal goed gegaan op een loszittende hoofdzekering na. Verder moet het toespoor nog wat worden bijgesteld en de bekleding voor het zitje moet gemaakt worden. Hieronder wat foto's van het eindproduct. Het spuitwerk komt van het najaar wel, nu eerst wat rijden.

9 t/m 11 juli 2002 Inmiddels heb ik contact gehad met het testcentrum van de Rijksdienst voor het Wegverkeeer (RDW) in Lelystad. Deze hebben me een lijst opgestuurd met punten waaraan een eigenbouw motor moet voldoen. Eén van de discussie punten is dat een eigenbouw motor niet met autobanden mag zijn uitgerust. met zijspannen hadden ze niet zoveel ervaring, dus daarover wordt ik nog geïnformeerd. (de reactie was: als er niet solo met de motor gereden kan worden  na het afkoppelen van het zijspan  mag het dus wel) Wel moet ik er een echte motorkoplamp opzetten en nog wat andere kleine dingetjes. Tevens weet ik nu dat de uitlaat 83 dB(a) herrie mag geven. Dat kan ik dus zelf eerst testen voordat ik naar Lelystad ga.
11 juli t/m 5 augustus 2002. De diverse proefritten zijn achter de rug. Al met al 4600 km. Kijk hier ( bij "waar zijn we geweest" 2002, 4 MacAlzheimers op vakantie) voor een idee van de trip. Een paar onvolkomenheden; de brede voorband zorgt voor nogal wat nerveus weggedrag bij spoorvorming; de voorvork moet verstevigd worden want die gaat staan te wrikken in de kroonplaten; da achternaaf moet beter geborgd worden; de instrumenten bleken niet waterdicht te zijn (op de snelheidsmeter na) en zijn allemaal defect; en als laatste: je kan er niet mee onder water rijden! In Schotland was er een weg overstroomd en bij het (iets te hard dus) er door heen rijden is er water in het luchtfilter gekomen (en dus ook in de cilinders) en is de koppakking eruit geblazen. Zie de foto's onder. Het is daar ter plekke gerepareerd, het is alleen wel lastig om pakkingen van een Alfa te krijgen.

Januari 2003 Ik ben te keuren geweest in Lelystad. Afgekeurd! Nu had ik ook niet de illusie dat de Enigma 2 in één keer goed gekeurd zou worden, maar ik had me over andere dingen zorgen gemaakt. De technische keuring was O.K, ze waren het niet met elkaar eens over de hoogte van de achterlichten van het zijspan, daar gaan ze een deskundige naar vragen, De motor werd afgekeurd op te veel torsie in de voorvoork. Waarschijnlijk wrikt de voorvork wat in de balhoofdsplaten bij korte rechterbochten. Ik dacht dat ik het vast genoeg had gezet maar nee dus.Dit is gelukkig zonder grote moeite te verstevigen. Tevens vond de keurmeester die er op had gereden dat het sturen nogal zwaar ging (goeie stuurdemper dus) en het toespoor van het zijspan moet iets worden bijgesteld, want hij terkt iets naar rechts. Op 10 maart mag ik weer heen. Dan maar hopen dat ik alles in orde heb, volgens de maatstaven van de RDW.
Maart 2003 2e keer naar Lelystad. De motor is weer afgekeurd. Nu niet op de techniek, alles was ruimschoots in orde maar het geluid was te hard. Het was jammer dat ze dat de vorige keer niet hadden gemeten, want ik had nog geen enkel referentiepunt v.w.b. het geluid. De meeste herrie werd, verbazingwekkend genoeg, veroorzaakt door de inlaat. De keurmeester van de RDW heeft me wat tips gegeven om het geluidsnivo omlaag te brengen dus daar wordt aan gewerkt. Tevens wordt er nog een extra einddemper op de uitlaat aangebracht. Eigen metingen toonde namelijk aan dat ik nog enkele decibels boven het toegestane nivo (83 dB) zat.

April 2003 

Zoals je op het plaatje kan zien: Eindelijk !!

Het geluidsnivo bleef ruimschoots onder het maximaal toegestane en ze waren zeer tevreden over het product.
Ik kreeg dus een goedkeuring over het technische deel. Verder kreeg ik ook een BPM-formulier mee waar ik mee naar de douane moest. Verder wordt je dus niks verteld en daar begon de tweede lijdensweg. 
Bij het plaatselijke douanekantoor vertelden ze me dat ik naar Heerhugowaard moest, eerst gebeld en ik bleek dus naar Amsterdam te moeten. Aldaar liep het ook niet van een leien dakje want ik had, volgens de douane beambte aldaar, de motor eerst moeten laten taxeren. Dit was ook nodig voor de verzekering, zei hij. Voor een WA verzekering hoeft dat helemaal niet, maar dit terzijde. Het bellen van het centrale informatienummer gaf de oplossing: Tel al je gebruikte onderdelen bij elkaar op en als de waarde acceptabel is betaal je daar BPM over, of laat de waarde bepalen door een erkende motorzaak. Amsterdam gebeld, maar die gingen hier niet mee accoord. Nu zit er weer een weekend tussen dus......

Inmiddels naar een ander BPM kantoor geweest (Heerenveen) en daar hanteerden ze wel de regel die het informatienummer ook gaf; alle gebruikte onderdelen bij elkaar optellen. Er is nu een accepptgiro onderweg voor  € 171,- BPM. Als die betaald is wordt het formulier doorgestuurd naar de RDW in Veendam en komt na zo'n twee weken het kenteken eraan. Afwachten dus.........
Mei 2003
Het kenteken is nu binnen! Na het betalen van de BPM heeft het ruim een week geduurd en het is binnen. Er is alleen een eigenaardigheidje met dat kenteken. Voor de keuring moest er een aanduiding "EIGENBOUW" op het frame zitten, want dat zou het merk worden. Op het kenteken wat ik nu ontvangen heb staat "ZELFBOUW". Nu betekend dat wel hetzelfde maar je schrijft het toch anders, en dat kan bij een contrôle toch wel wat problemen geven. De makkelijkste manier is om er een nieuw frameplaatje op te zetten. Dat is ook wat iedereen me adviseerd. De type aanduiding staat wel omschreven als "Enigma 2". En het kenteken geldt alleen voor de motor, het zijspan komt in het geheel niet voor op de papieren, met uitzondering van het gewicht, dit staat op totaal 423 kg.

Voorlopig eerst maar eens even wat rijden, het spuiten van het plaatwerk komt wel.....

1e kwartaal 2004
Lekker een seizoen gereden, vorig jaar vakantie in Zwitserland gehad. Zie ook de foto's hierboven. Lekker gestuurd in de Alpen. De motor heeft zich goed gehouden. Er zijn weinig dingen stukgegaan, alleen de vrijstandschakelaar van de versnellingsbak is olie gaan lekken. Deze olie is door luchtstroming op de koppeling terecht gekomen en die is gaan slippen. Om bij de koppeling te komen moet het hele blok eruit (zie foto). En aangezien dat nogal wat werk is doe je dat niet zo maar even; uitlaat eraf, cardan los, koelsysteem, elektra, kabels loshalen enz. Ik heb ook geprobeerd de bevestigingsbouten van de versnellingsbak aan te passen zodat alleen de bak eraf kan, maar er is gewoon niet genoeg ruimte. 

Na het schoonmaken van de koppeling en het vervangen van de vrijstandschakelaar de boel weer in elkaar gezet. Bleek daarna de koppeling nog te slippen. Nu had de koppeling het toch altijd al moeilijk omdat het vermogen en koppel van het Alfa blok veel groter was als waar de koppeling voor is ontworpen, maar nu slipte de koppeling wel heel snel. Een trip naar de Dragon Rally in Wales hebben we maar noodgedwongen op Wilma d'r Yamaha gedaan. Kijk hier ( bij "waar zijn we geweest" 2004, Dragon Rally) voor een indruk van die trip.

Daarna is de heleboel weer uit elkaar geweest en toen heb ik wat modificaties doorgevoerd. 
> De uitlaat is aangepast; er zit nu een uitsparing in de demper zodat de vrijstandschakelaar en de aftapplug makkelijk bereikbaar zijn. Tevens is er een spoilertje aangebracht die de koeling van de versnellingbak moet vergroten.
> Er zit een nieuwe koppelingsplaat in. Niet dat de oude was versleten, nog lang niet na 22.000 km, maar deze was verzadigd van olie en dat ging er met ontvetter niet uit.
> Er is een extra koppelingsveer bijgekomen. Normaal zit er maar 1 diafragma veer in en nu is er een tweede, aangepaste, veer bijgekomen. De koppelingbediening gaat nu wel wat zwaarder maar in vergellijking met (oudere) Harleys en Laverda's valt het nog best wel mee. 
Hierna is er al weer duchtig mee getoerd en het rijdt best !

Nu moet de motor geprepareerd worden voor onze komende vakantietrip naar de Noordkaap, via de baltische staten en Rusland. Kijk bij "vakantie 2004" voor een verslag.

Zomer 2004
De motor heeft zich goed gehouden in de vakantie. Een paar kleinigheidjes; het contactslot is verbrand; en de wieldraagarm van het zijspanwiel is afgebroken, dit was een ontwerpfoutje van de plaats van het aanslagrubber. Het is in Letland gerepareerd en dat koste 2,5 uur oponthoud. Verder  was de grondspeling wat te weinig voor de wegen in Scandinavië en heb ik de carterpan lek gereden. Dit koste ons 3,5 uur om deze te lassen in "the middle of nowhere".

2 December 2004
Eerst nog een paar maanden met een druppend carterpannetje rondgereden maar nu eindelijk vervangen door een andere. Deze is ook gelijk verstevigd met 2 beugels van vierkant staal 12x12mm en een beschermplaat voorop om de olie wat warmer te houden als er in de regen gereden wordt. 

7 december 2004
Er is nu inmiddels 42.000 km mee gereden en er zijn nog wat kleine dingetjes die verbetering behoeven (afgezien van dat 'ie nog steeds gespoten moet worden....) De draagarm van het zijspanwiel moet nog gemodificeerd worden; de kilometerteller heeft het net begeven, er moet een relais tussen de hoofdstroom geplaatst worden om dat het contactslot (Harley-type) de stroom niet aankan. De carburateurs moeten goed gereinigd worden omdat de motor niet lekker loopt op benzine. Er moet een ander luchtfilterhuis opkomen i.v.m. het makkelijker onderhoud geven. Voorts moet er nog wat polyesterwerk aangepast/gerepareerd worden.

mei 2005
Er is voor de vakantie een andere remschijf opgekomen. Een geventileerd exemplaar. Dit omdat de vorige zwevende schijf prima remde maar erg veel speling kreeg op zijn zwevende bevestiging. Daardoor kwamen er nogal wat bijgeluiden uit het voorwiel. 
Het nadeel van de nieuwe geventileerde schijf is dat de remklauwen nu te smal zijn  om nieuwe remblokken in te zetten. De remklauwen moeten dus ongeveer 2 mm verbreed worden.
Tevens moet de grote aluminium steun vervangen worden omdat de diameter van de schijf iets kleiner is dan de vorige en het alemaal nét niet meer lekker past.

Afgelopen vakantie heeft de motor zich voorbeeldig gedragen, er is alleen maar een relaitje stukgegaan. Dit heb ik onderweg makkelijk kunnen repareren.

Deze vakantie 7500 km afgelegd. In totaal heeft de Enigma II nu zo'n beetje 50.000 km gereden !

Blok in de takels

 

veertje van schakelvork

versnellingsbak open

12 september 2005
De Enigma heeft me laten staan! Eens een keer met de ANWB thuisgekomen. Er was dus een veertje gebroken (zie boven) in de versnellingsbak en daardoor kon er niet meer geschakeld worden. Uitermate vervelend en het kost een hoop werk. Het hele blok moet namelijk uit het frame om de versnellingsbak er achter weg te krijgen, de foto rechts laat zien hoe het blok in de takels hangt. De versnellingsbak is er al achter weg. Er moest weer hard gesleuteld worden om dat er na 4 dagen weer gereden moest worden met gehandicapten in de MA-Run, klik HIER (bij "waar zijn we geweest/ 2005) voor een impressie daarvan. 
Het demonteren van de
versnellingsbak ging wat moeilijk omdat de moer van de uitgaande as nogal vast zat, het hulpgereedschap trok ik krom. Daarom heb ik de moer maar stukgeboord. Verder kon ik ook gelijk de bak aan een onderzoek onderwerpen en kwam erachter dat na ruim 50.000 km er geen noemenswaardige slijtage was, behalve aan het achteruittandwiel. Maar dat was bekent omdat dit tandwiel niet gehard is slijt het eerder. Het voordeel van het niet harden is dat als er fout wordt geschakeld of er gaat iets mis dan gaat het (goedkope en) makkelijk te vervangen tandwiel kapot. Verder lekte de oliekeering van de ingaande as iets dus die is ook gelijk vervangen.
Na drie dagen sleutelen zat alles weer op zijn plek. Maar wat nog het meest frustrerende was dat het veertje maar 52 cent kost ! (maar dan wel ex BTW....)

Verder heb ik er een ander luchtfilter opgezet, nu nog voor proef om te kijken of het goed werkt. Ik ben er al achter gekomen dat de motor nu meer lucht krijgt want hij loopt stationair minder goed op gas.

November 2005
De Enigma heeft een nieuw kleurtje ! Aangezien ik niet zo'n poetser ben is de motor zijdeglans zwart geworden. Niet te moeilijk, niet te veel schuren en plamuren, gwoon de verf er lekker dik op.

Zoals je op de foto's kan zien zitten er allemaal vlaggetjes op het zijspan, dat zijn de landen waar we tot nu toe allemaal al geweest zijn. Hiernaast nog even in close up

Juni 2006
Tijdens de voorbereidingen voor de vakantietrip bleek het cardan te lekken. Deze is dus voorzien van een andere oliekeerring. Na de vakantie moet er maar eens worden uitgekeken naar een ander cardan, want de huidige is toch wel wat aan het slijten.

September 2006
Aan het eind van de vakantie begon de koppeling wat te slippen. Ook begint het motorblok wat olie te gebruiken. Dus na de MA-Run heb ik het blok eruit gehaald en de ingaande as van de versnellingsbak bleek wat speling te hebben. Ook lekt de oliekeering wat. De bak moet dus weer uit elkaar en gereviseerd worden. Gelukkig heb ik nog een reservebak liggen (helaas zonder achteruit) en nog een ander motorblok (een 1700 cc) dus het rijden zal wel lukken.

Oktober 2006
Het 1700 blok bleek dus een lekkende klep te hebben. Maar bij nader onderzoek bleek dat het 1500 blok olie "gebruikte" door diverse lekkages. De krukaskeerring was lek, evenals de carterpanpakking. Deze zijn dus vervangen. De carburateurs zijn geheel schoongemaakt (lang leve de vaatwasser!) Van de versnellingsbak zijn van de ingaande as de lagers en de oliekeerring vervangen. Ook hier was lekkage en deze olie is op de koppelingplaat gekomen wat dus de slip veroorzaakte. De plaat was nog lang niet versleten. De koppelingsplaat had ook speling gekregen op de klinknagels, waarschijnlijk veroorzaakt door speling in de versnellingbakas en het grote vermogen. Maar toch is er al ruim in totaal 76.000 km mee gereden! Met deze koppelingsplaat zo'n 54.000 km en er was nog bijn 1,5 mm te gaan voordat de minimale dikte was bereikt.
Verder is er nu een beschermkap om de onderkant van het vliegwiel gekomen omdat er toch wel erg veel zand e.d. achter het vliegwiel zat. Tevens kan er nu geen olie meer naar binnen gezogen worden wat b.v. lekt uit de carterpan.
Al met al is dit weer goed voor diverse avondjes sleutelen.....
December 2006
Het geheel rijdt weer goed, afgezien dan van de spoorgevoeligheid. Dit komt omdat er een nieuwe (winter)voorband omheen ligt. Deze is erg vierkant dus de motor zoekt wat. de oude band was na ruim 50.000 km mooi rond gesleten, en nog steeds niet versleten!, en stuurde daarom ook lekker. Maar die winterbanden zijn toch wel een lekker gevoel als je met een hoosbui in koud weer over de Belgische wegen denderd.

 

2007
De motor heeft dit jaar eigenlijk probleemloos gereden. In het begin van de zomer zijn we met een groepje in een kleine twee weken naar de motorcamping in Portugal gereden, de heenweg en het grootste deel van de terugweg binnendoor!
Begin 2008
Toch maar eens wat modificaties aan het zijspan. Aangezien de eindaandrijving steeds meer rare geluiden ten gehore bracht is er een ander cardan opgekomen. Nu een enkelzijdige. Hiervoor moest er een ander verloopnaaf gedraaid worden voor het achterwiel. Deze is ook wat ruimer van de nieuwe achtervork afgezet zodat er voor in de winterse gebieden een zgn. "sneeuwsok" gemonteerd kan worden. Tevens zijn er andere koplampen en handvatverwarming gemonteerd voor de trip naar het primustreffen.  

2009
Begin van dit jaar hebben we met 5 zijspannen ruim 3000 km door de Alpen en omstreken gereden (foto links), door de sneeuw. En dus ook zout! Daar was een hoop gevolgschade van, voornamelijk aan de bedrading. Nadat het allemaal weer gerepareerd was zijn we op vakantie naar Frankrijk geweest. Het blok begint nu wel wat olie te gebruiken en de oliedruk neemt ook wat af, wat waarschijnlijk duidt op versleten krukaslagers. Inmiddels zijn er een tweetal motorblokken bijgekomen, een 1600 injectie en een spiksplinternieuw 1500 onderblok. Van deze twee, en wat van de oude, moet er een nieuw blok worden gebouwd.
2010 De Enigma 2 rijdt nog steeds! (waarheen kun je zien bij vakanties op deze site of op de MC-Alzheimer site De koppeling slipt een beetje maar er wordt door omstandigheden nu niet zoveel mee gereden. Wel ben ik bezig met de opbouw van een nieuw 1500 injectieblok wat wordt samengesteld uit een nieuw onderblok, cilinderkoppen uit 1979 en een injectiesysteem van een 145.
31 mei 2010
Na wat werkzaamheden aan Wilma d'r motor ben ik eindelijk begonnen met de ombouw. En wel met het vliegwiel. Hiervoor moest ik een nieuwe maken omdat het vliegwiel van een injectieversie anders is. Dat geeft gelijk de mogelijkheid om een nieuwer type koppeling erin te maken, zie de foto rechts. Na het zelf uitgevoerde draaiwerk ligt het vliegwiel nu bij iemand die er kamers in gaat frezen voor de koppeling

20 juni 2010
Druk bezig met de motor! rechtsboven zie je het vliegwiel van de Alfa-met-injectie voorzien van de drukgroep van een BMW K100. Een veer van een K1100 ligt ernaast.

Verdere ontwikkelingen zijn dat de ECU (de inspuitcomputer), foto rechts, voorzien is van een anti-diefstal-schakeling die moet er worden uitgehaald d.m.v. het herprogrammeren van de eeprom die erin zit, kost wel weer zo'n 150 euri maar is dan wel goed!
Op de foto linksonder ben ik druk bezig het oude blok aan het kaalmaken zodat het uit het frame kan gehesen worden. Op de foto ernaast staat de doos met onderdelen van het injectiesysteem die op het nieuwe blok moeten komen.

7 juli 2010 Een beetje een tegenvaller, ik had de inlaatkanalen (foto links onder) eerst aangepast voor gebruik met injectie, vervolgens heb ik ze naar een revisiebedrijf gebracht voor controle en kleppen slijpen. Eén kop heeft een scheurtje tussen de in- en uitlaatklep. Ik zou de kop kunnen lassen e.d. maar dat kost toch weer tijd en geld voor zo'n oude cilinderkop. Ik heb besloten om nu de koppen van de 1600 erop te zeten. Deze heeft iets grotere inlaatkleppen maar ook een diepere verbrandingsruimte, dus een iets lagere compressie. Dat zou theoretisch iets mindertopvermogen opleveren maar wel een soepele motor. Ook komen er dan gelijk hydraulische klepstoters op, de oude nokkenassen passen niet op de 1600 kop.
14 juli 2010 De 1600 cilinderkoppen zijn weer terug van het revisiebedrijf en zitten inmiddels al weer op het blok. Deze heeft niet zulke mooie nokkenashuizen dus  daar gaan we sierkappen voor maken. Verder is de olievulpijp ingekort (past anders niet onder de tank) en het vliegwiel nog een beetje aangepast.

20 juli 2010 Hiernaast even een financieel overzicht wat het ombouwen me tot nu toe heeft gekost. Gelukkig zijn deze uitgaven uitgesmeerd over een langere periode, dan valt het niet zo op! Maar al met al kost het wel weer wat.......
Revisie Enigma 2.1  
nieuw onderblok 1500 cc € 250,00
injectieblok 1600 cc compleet € 250,00
startmotor € 25,00
revisie cilinderkoppen+pakking € 205,00
remhandel € 30,00
koppeling hydraulisch € 55,00
rvs remleiding € 48,75
oliefilter € 10,75
disributiereimen+spanners € 145,00
oliekeering versn.bak € 6,03
brandstofpomp € 70,00
herprogrammeren ECU € 150,00
pakkingen+olie € 50,94
koppelingsveer+plaat € 86,55
koppeling frezen € 50,00
klein materiaal+verzendkosten € 25,00
totaal € 1.458,02
28 juli 2010 In de tussentijd de K100 nog even gemodificeerd. Maar ook wat nieuwe dingen op de Alfa. Ik heb mooie afdekkappen gemaakt voor over de nokkenashuizen en een hydraulisch bedienbare koppeling gemaakt. Op de foto hiernaast staat de definitieve versie, nog niet gespoten. Tevens de oliekeering vervangen van de uitgaande as van de versnellingsbak.

5 augustus 2010 Het blok zit er al een week in en ik ben druk aan het opbouwen. Toch moeten er nog een hoop dingetjes gemaakt/gedraaid/gelast worden. Weet je wel hoeveel dingen je nieuw moet maken en plaatsen als je over gaat op injectie!!!
Hiernaast een overzicht van allerlei onderdelen die wel nodig zijn maar waar je straks bijna niets meer van ziet.  De volgende dingen staan nog niet op de foto: luchttemperatuuropnemer, carterontluchting, hogedruk benzinepomp, luchtfilters..... 
Er moet dus een hele kabelboom bij komen t.b.v. de injectie. Ook de ECU (injectiecomputer) dient een plaatsje te krijgen in een waterdichte verpakking.
Ook moet ik nieuw plaatsje zoeken voor de claxon, die moest wijken voor de ontstekingsunit/bobines.

Augustus 2010 Tijdens onze vakantie in Italië heeft de motor het opgegeven. Het bleek een sensor te zijn, de toerental-opnemer. Helaas konden ze me in Italië niet helepen dus de motor is op transport gegaan. Terug in Nederland was het snel weer gerepareerd. De motor loopt trouwens perfect met de injectie. Alleen moet er t.z.t. nog eens LPG-injectie op omdat de motor in bepaalde toerengebieden veel minder vermogen heeft op LPG 

December 2010  bij een rondritje door de kwamen we een verstopt paaltje tegen onder de sneeuw. Dit paaltje was niet goed neergeklapt zodat het zich in de neus van het zijspan boorde. Polyester stuk, radiator stuk en hulpframe (voor de radiatorbevestiging) krom. Aangezien ik toch bezig ben om een groter zijspan aan de motor te hangen krijgt dat project wat voorrang . 
We zijn wel gewoon rijdend thuisgekomen met deze schade....
Januari 2011  Nieuw jaar, nieuwe kansen! Ik ben nu officieel ook begonnen met een zijspanbedrijfje, zie www.ezto.nl  Het eerste model wat ik ga uitbrengen is het zijspan wat altijd aan de Enigma 2 heeft gehangen, maar zoals de foto hierboven doet vermoeden moet er wel eerst even wat gerepareerd worden, ook wordt het neusje weer voorzien van een kleinere luchthapper, zoals bij de Enigma 1. Tevens ben ik nu bezig met een grotere bak voor de Enigma 2, het prototype moet in mei klaar zijn, dan gaan we drie weken naar Schotland.......  (edit 2016, dat uitbrengen van het eerste model is iets anders gelopen, lees het verderop)
September 2011 De reisbestemming in het vorige bericht is veranderd in Denemarken en Duitsland, zie de foto hiernaast. Maar: het hele zomerseizoen goed doorgekomen zonder noemenswaardige problemen. Het polyester van de bak is met ducttape en tyraps in model gebleven. Er was alleen een probleem wat al langer speelde: ik raakte olie kwijt uit het cardan wat vervolgens in m'n versnellingsbak zat! Dit ondanks dat de bak hoger zit.... Na lang zoeken op internet over een mogelijke oorzaak heeft het waarschijnlijk te maken met de stand van de achterbrug, deze staat in de Enigma-2 onder het rijden wat omhoog aan de achterzijde, in tegenstelling tot de originele BMW montage. Daarom heb ik de oliekeerring in het cardan vervangen door een universele en deze andersom gemonteerd. Eens kijken of dat een oplossing is


Dat bleek inderdaad de oplossing te zijn; geen olieverlies meer uit de eindaandrijving!
vakantie2011
Dha bakDha frame
2012 Na het starten van mijn eigen bedrijf "Enigma Zijspannen & Technische Oplossingen" ben ik naast het werk voor klanten ook begonnen aan mijn eigen zijspan. Deze heb ik Dhà genoemd, wat "twee" betekent. Dit komt uit het Gealic. Twee vanwege het tweede model zijspan en twee persoons.
Op de foto hierboven zie je de polyesterbak, nog in ruwe vorm en rechts boven het frame. Op dit plaatje ben ik het aan het uitlijunen naast de motor.

Op de foto rechts zie je de combinatie zoals we er mee rond hebben gereden tijdens onze vakantie in Engeland.
vakantie 2012
vakantie 2013 2013 In de afgelopen tijd is de zijspanbak door een plaatwerker helemaal strak geplamuurd en geschuurd. Vervolgens is er een coating overheen gegaan (vandaar dat rare kleurtje) om er een mal van te kunnen trekken., zie de foto hieronder. Hiernaast zoals we hebben rondgereden tijdens onze vakantie  in Denemarken.

mal dha
achterkantvoorwiel
cardanvakantie 2014
alfa; 2014 Op de vorige 4 foto's hierboven staan de "hoogtepunten" van 2014. Beginnen linksboven, met de klok mee; Ik had een trilling in de motor. Dat heeft ie wel vaker maar dan op hoge toeren. Dan wordt het weer tijd om de bougies te vervangen. Zo'n Alfa-Romeo blok is nogal een bougie vreter. (jammer dat de Golden Lodge Bougies niet meer worden gemaakt, daar deed ie het perfect op) Dit keer was het een andere trilling, ik verdacht de koppeling aangezien ik al meerdere keren een koppelingsplaat heb gehad waarvan de klinknagels van de kern los zaten. Onderzoek met een endoscoop wees uit dat het dit niet was. Het bleek dus de kruiskoppeling van de cardanas te zijn.Deze vervangen door een ander (gebruikte, lees verder...)
De volgende foto laat zien zoals het nieuwe voorwiel moet worden; 17" met een Buell remschijf en twee 6-zuiger remklauwen (maar één op de foto).
Op deze foto staat de neiuwe eindaandrijving; een cardan met 34/13 dat is 1: 2,62. Dan loopt het blok wat lager in toeren in vergelijking met de 1:3 die ik er nu onder heb.
En de 4e foto is tijdens onze vakantie in Frankrijk.
Hiernaast een fotootje van een Alfa-Romeo in de kleur zoals ik de combinatie straks wil laten spuiten.
2015 Een beschrijving van de volgende 6 foto's:
Hiernaast de cardan met de verloopnaaf erop zodat het 17" wiel met Ford steek  er op past. Ernaast ligt de oude naafflens. Er zit inmiddeels een stalen op.Hoorde bij een terugroep actie van BMW; de oude aluminium flensen konden gaan scheuren vanaf de boutgaten. Nadeel was dat ik geen comlete BMW heb, alleen een losse cardan, kon ik de nieuwe flens dus zelf betalen....

Volgende foto is van het voorwiel met de blokjes erin gelast en de fot daarnaast worden de blokjes op maat gemaakt in een kotterbank door Johan van Zwier Jachtservice.

Tijdens onze vakantie naar het Euro Gespann Treffen in Duitsland klapte een koelwaterslang midden in Bonn. Gaf één dag vertraging.

Daarnaast de 3e prijs die ik heb gewonnen tijden het
Euro Gespann Treffen voor zelfbouw. De motor was niet gepoetst en zag eruit alsof ie zo vanaf het Primustrteffen kwam.............

De laatste foto van 2015 is genomen tijdens het treffen van de Deense Zijspan Club.
verloopnaaf
voorwielkotteren
slangprijs
vakantie 2015
handvattanks
Juli 2016 Met de klok mee:
Nieuwe schakelaars op de Enigma 2, nu van BMW zodat al onze motoren dezelfde schakelaars hebben en vergissen moeilijker wordt.

Andere gastank en de, op maat gemaakte, benzinetank van 19 liter ernaast. Dit vanweg de ombouw naar een injectie-lpg installatie.

Omdat de gastank nu op de plak zit waar eerst de accu zat moest deze verhuizen. Onder de (dummy)tank! Kan ik ook gelijk de computer voor de lpg-installatie kwijt onder die tank.

De dummytank. Eentje van een Honda Bol d'or. Komt ook gelijk een waterdichte relais/bedradingsbox onder.
dummytankaccu
Blijf kijken voor de actuele ontwikkelingen!!!