Op deze pagina komt een verslag van de Heinkel Tourist 103 A2 uit 1963.


Deze hebben we augustus 2011 gekocht als opknapper in de staat zoals deze op de foto hiernaast staat, en die viel niet tegen. Een beetje oppervlakkige roest en een hoop spinnewebben.

Allereerst een paar nieuwe accu's (2 van 6 volt = 12 volt) aangeschaft en een set sleutels met sloten besteld (bij http://www.heinkelservice.nl), deze zaten er namelijk niet bij.
Ook wachten we nog op bericht van de RDW, want het kenteken overschrijven lukte niet op het postkantoor.

Inmiddels bericht van de RDW gehad; eind augustus moet de scooter geschouwd worden om het kenteken weer actief te maken. De accu's zijn gevuld en opgeladen. Ook zijn het "bekend merk" accu's, dat geeft toch wat meer vertrouwen...

De scooter is bij de RDW geweest en de gegevens zijn allemaal genoteerd, met een week heb ik de papieren in huis, met het originele oude kentekennummer! vervolgens ben ik even langs ben gegaan bij Johan Vloedbeld (http://www.heinkelservice.com/) om even een praatje te maken. Daarna heb ik in Ulft een Duna-zijspanbak, inclusief twee spatborden, op de kop getikt. Deze bak moet na het noodzakelijke opknapwerk aan de Heinkel komen te hangen.

         

Zoals je op de vorige foto kan zien mist het "neusje" van het zijspan. Dus...als je nog eentje weet (zie  de foto hiernaast) mail me dan even!

Het kan snel gaan, de rand voor de neus heb ik al na een dag op de kop kunnen tikken, nu alleen het middenstuk nog.

      

           
ME5                       K48                       K58           
   
 

En je zit ook wel eens te rekenen......


Zoals je op de foto's kan zien is het de bedoeling dat er een zijspan aan komt te hangen. Meneer Heinkel heeft daaraan al gedacht door een set andere tandwielen te leveren zodat de overbrengingsverhouding naar het achterwiel gewijzigd word. Dit geeft 12% verschil. Maar, dan wordt de, toch al niet geweldige, topsnelheid ook 12% lager. Theoreties dan.

Aangezien ik 12% wel een erg grote stap vind ben ik naar andere oplossingen gaan zoeken, eentje die we al jaren bij de zijspannen toepassen; omtrek van het achterwiel veranderen d.m.v. andere banden.
Standaard zit er op een Heinkel Tourist 4.00 x 10 banden. Een optie is om een 100/90-10 band te nemen, deze is nagenoeg net zo breed alleen iets lager. En daarom een kleinere omtrek. Dit geeft dan een verschil van 5%. En dat vind ik wel acceptabel.

Er zijn (voorzover ik heb kunnen vinden) twee banden die in aanmerking komen om de volgende redenen: ze bezitten een redelijk klassiek profiel en de Load-Index is ook hoog genoeg. De banden zijn de Metzeler ME5 en de Heidenau K48 en K58, de laatste is een "winterband". En het grote voordeel is dat de eerste twee nog goedkoper zijn als de originele Conti's!

Deze week had ik het kentekenbewijs binnen en kon ik dus de eerste kilometers gaan rijden op de Heinkel. Ik had deze nog niet eerder gestart maar na 2 keer startte deze en het proefrondje was perfect nostalgisch! Nu snap ik hoe scooterrijden in de jaren 50“-60“ was!

       

Inmiddels is dankzij Jos (aan wie ik wel meer verschuldigd ben...) een middenstuk voor de Duna-neus gevonden.

Er is ook een elektronische ontsteking gekomen die gebruik maakt van de bestaande contactpunten. Het is vrij simpel in te bouwen; condensator loshalen, kastje plaatsen, 1 draadje verlengen, wat kabelschoentjes en klaar!
Vervolgens heb ik na plaatsing de ontsteking gecontroleerd met een stroboscoop-lamp, alles staat op tijd en de vervroeger werkt ook goed.

        

      

De Heinkel wilde niet knap starten en stationair lopen was ook een probleem. Dus waarom geen gebruik gemaakt van de moderne techniek? Dat is tenslotte ook gebeurd met de ontsteking.
Dus, via het internet, een constant-vacuum carburateur aangeschaft van het merk Keihin. Deze heeft een doorlaat van 24 mm wat dus 4 mm groter is als het origineel. Deze zijn eigenlijk bedoeld voor de moderne 4-takt scooters van 80/90 cc en worden voor niet te veel geld aangeboden bij diverse bedrijven. Ook zijn er complete setjes met verschillende sproeiers voor te koop om te kunnen experimenteren.

Hier zie je de carburateur ingebouwd. deze kwam als set, dus inclusief luchtfilter en spruitstuk. Deze laatste heb ik niet gebruikt en het paarse luchtfilter word t.z.t. vervangen door een K&N-filter. De carburateur is verder voorzien van een acceleratiepomp en elektrische choke. Beide heb ik nog niet aangesloten en nu al start de scooter veel beter en loopt goed stationair. Qua rijden merk ik niet veel verschil. Een verder voordeel is dat de carburateur nu met een rubber verbinding is aangesloten op het spruitstuk en daardoor de hitte van de cilinderkop niet zo erg in de carburateur trekt. Ik denk dat er nog wel een steuntje aan de achterzijde van de carburateur moet komen omdat alles nu wel aan een rubber slang hangt.

     

     

De carburateur is nu aan de achterzijde ondersteund door een steun met een rubber trillingsdemper. Tevens heb ik de achterremkabel vervangen, deze is onlangs gebroken. Een nieuwe universele binnenkabel is gewoon bij de plaatselijke bromfiets/scooter-handelaar te koop!

Verder is de Heinkel nu vorzien van een tijds-originele-"topkoffer", oftewel een blauw/groen-schots-geruite reiskoffer van de kringloopwinkel.....

Hiernaast een korte filmimpressie die ik heb gemaakt van de eerste "roadtrip" die ik heb gemaakt van de Heinkel. Ik ben via allerlei kleine weggetjes (waarvan ik de meeste nog nooit eerder had gereden) naar Groot-Schermer gegaan, vervolgens naar IJmuiden en weer naar huis. de Heinkel heeft geen klap verkeerd gegeven! Alleen die stuurkwaliteiten!!

Voor wat het zijspan betreft, de bestaande Duna bak is in zo'n deplorabele staat (daar was de prijs ook naar) dat ik heb besloten om er een mal van te trekken en een bak in polyester te maken. Dit geeft wel extra kosten en werk maar opent onmiddelijk ook mogelijkheden om kopieėn van deze bak daarna te gaan verkopen! Volgens mij levert dit geen problemen op omdat: 1-het ontwerp de al zo oud is dat er geen patent meer op zit en, 2- volgens mijn informatie de fabriek niet meer bestaat. Onderdelen, zoals de aluminium neus e.d. zijn nog steeds leverbaar, dus een origineel uiterlijk is haalbaar.
   
De vorderingen volgen!